Maarten van der Ven

geriater / onderzoeker i.o.

Maarten van der Ven

De multimorbide oudere patiënt en het toenemende aantal zorgverleners, noodzaak voor inter- en intraprofessioneel leren samenwerken

Als geriater zorg je voor de kwetsbare oudere patiënt in het ziekenhuis. Een belangrijk kenmerk van deze groep is dat ze vaak verschillende chronische aandoeningen tegelijk hebben, oftewel multimorbiditeit. De medische wereld heeft zich door de toenemende complexiteit in de zorg juist ontwikkeld door enorm te gaan superspecialiseren. Hierdoor zijn er voor de zorg van één enkele patiënt met multimorbiditeit dan ook steeds meer hulpverleners tegelijk betrokken. Ieder van deze hulpverleners stelt nu vaak een eigen behandelplan op voor de patiënt. Een gevaar van gebrekkige samenwerking tussen verschillende betrokken zorgverleners is dat deze behandelplannen elkaar gaan conflicteren en zo voor slechtere uitkomsten bij de patiënt zorgen. Bovendien hebben de chronische aandoeningen binnen een patiënt vaak invloed op elkaar, waarbij een geïntegreerde, holistische benadering nodig is voor de meest optimale, passende behandeling.

Bij inter- en intraprofessioneel samenwerken stellen de betrokken zorgverleners gezamenlijk één behandelplan op waarbij de doelen en wensen van de patiënt centraal worden gesteld. Bij interprofessioneel samenwerken gaat dat om professionals van verschillende disciplines; de fysiotherapeut met verpleegkundige en arts. Bij intraprofessioneel samenwerken gaat dat om samenwerken van verschillende specialismen binnen één discipline, zoals de geriater met de chirurg en de cardioloog. Inter- en intraprofessionele samenwerking zijn dus nodig voor een passende, geïntegreerde en efficiënte behandeling van kwetsbare ouderen met multimorbiditeit.

Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat arts-assistenten deze vorm van samenwerken niet automatisch aanleren. Als geriater zorg je juist voor deze groep ouderen, waarbij we het dus belangrijk vinden om in de medische vervolgopleiding expliciet aandacht te besteden aan het leren inter- en intraprofessioneel samenwerken. Vandaar dat we op de afdeling geriatrie druk bezig zijn met het ontwikkelen van leermomenten waarbij arts-assistenten met verschillende achtergronden met, over en van elkaar kunnen leren.

Vind jij het leuk om de spin in het web te zijn tussen een veelvoud aan hulpverleners? Ben jij nieuwsgierig naar wat echt belangrijk is voor de patiënt en de mantelzorgers? Vind je het een leuke uitdaging om hier met een divers palet aan collega’s uit zowel de 1e lijn als de 2e lijn over passende zorg na te denken? Dan zien we je graag!

Terug