Shelley Dalloyaux

AIOS klinische geriatrie

Shelley Dalloyaux

Complexe puzzels

Complexe puzzels, kunnen kijken naar de hele mens en tijd voor je patiënten: drie componenten van de geriatrie wat voor mij het vak elke dag weer mooi maakt!

In het eerste jaar van de studie geneeskunde mocht ik mijn verpleegstage lopen op de afdeling geriatrie. Onwetend als ik was liep ik voor het eerst op de afdeling Geriatrie. Wat wist ik van dit specialisme? Helemaal niets! Eenmaal samen aan het werk met de verpleegkundigen bij de kwetsbare ouderen, kwam ik erachter dat hier mijn passie lag. Patiënten met mooie levensverhalen: open, eerlijk en soms (of eigenlijk best wel vaak) een tikkeltje eigenwijs. Er was aandacht en tijd voor de patiënt. Niet alleen het hart, de longen of de botten waren van de belang, maar elk orgaan en elke wens en gedachte van de patiënt. Mooie open gesprekken over doelen van een patiënt, waarbij ook de familie wordt betrokken. Weten wat bij iemand past. En niet altijd kiezen voor de behandeling die het leven verlengd, maar ook kunnen en durven te kiezen voor kwaliteit van leven. Wat soms betekent: niets doen, afwachten of symptoombehandeling. Maar waarbij je de patiënt en familie hierbij goed kan begeleiden.

Onwetend over het specialisme ben ik ondertussen niet meer. Na een vooropleiding bij de interne geneeskunde en de andere beschouwende specialismen, mocht ik een jaar geleden als derdejaars AIOS weer terug keren naar de Geriatrie. Vanaf het eerste moment dat ik weer op de afdeling Geriatrie liep, kwam er een grote glimlach op mijn gezicht. Elke dag mag ik weer nadenken over complexe puzzels, waarbij ik als Sherlock Holmes mag zoeken naar dat éne ontbrekende stukje. En vinden we die niet? Dan kijken we hoe we toch een passend beleid kunnen maken voor patiënt. Pragmatisch werken, werken voor kwaliteit van leven in plaats van kwantiteit. Merken dat je écht van waarde bent in de zorg rondom de oudere patiënt, waarbij je kennis van de interne geneeskunde, psychiatrie en neurologie mag combineren. Kortom, een breed beschouwend vak waarbij de patiënt centraal staat. Een samenspel van verschillende elementen waar ik elke dag weer energie van krijg. En die passie om te werken met ouderen, die zal nooit verdwijnen!

Terug